Kuchnia Włoska Kraków

Nie możemy dyskutować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najlepiej. W największym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jakkolwiek dania kuchni włoskiej są niezmiernie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju i wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Włoska restauracja na Rynku Głównym   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w gigantycznym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, żeby skonstruować swoje przepisy kulinarne, wobec tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a także inne artykuły, które Włosi mogli sobie wyhodować lub kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która mocno podkreśla technikę.

Których składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w związku z tym owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.